Hoe Wasco de efficiency van haar chauffeurs wist te vergroten

Toen Wasco begon te werken met Ritplan hadden zij minder dan tien voertuigen rondrijden. De groothandel voor de installatiebranche op het gebied van verwarming, sanitair en onderdelen heeft sindsdien, net als Ritplan, een grote ontwikkeling doorgemaakt. In Apeldoorn is er een compleet nieuw distributiecentrum gebouwd volgens de laatste milieu- en energienormen. Ondertussen beschikt het bedrijf over meer dan 30 vestigingen verdeeld over heel Nederland en rijden er gemiddeld 45 voertuigen op de weg. Naarmate het aantal voertuigen steeg kwam ook de vraag omhoog hoe zij het efficiënt inzetten van chauffeurs konden bewerkstelligen. Met een groeiend aantal wagens en chauffeurs loont het natuurlijk steeds meer om hier een efficiëntieslag in te maken. Hier lees je hoe dit gegaan is:

 

De flexibiliteit van Ritplan

Ook Ritplan is met zijn tijd meegegaan. Nico Kerk, adviseur Supply Chain & Support bij Wasco, vertelt: ‘Toen we met Ritplan begonnen, werkten we nog met MS-DOS. Vergeleken met die tijd is de hedendaagse versie van Ritplan flexibeler geworden, iets wat hard nodig is gezien onze specifieke wensen en eisen. Tegenwoordig hebben we gemiddeld 45 voertuigen op de weg, uitbesteed aan Sluyter Logistics. Maar de planning houden we met Ritplan binnen het eigen bedrijf, met goed resultaat!’

Hoge service

De klant van tegenwoordig wil ontzorgd worden. Dit is goed te zien bij het wagenpark: soms lijken wagens niet optimaal geladen, iets dat op het eerste oog een verspilling van de capaciteit is. Maar als je vervolgens de reden erachter hoort is het heel logisch: op bouwplaatsen leveren ze goederen tot aan de individuele huizen, en vaak zelfs tot op de plek van montage, dus is het met uitladen nodig om alles in de juiste laadvolgorde te zetten. Zo gebruikt Wasco Ritplan in combinatie met het WMS om de service richting de installateurs zo hoog mogelijk te houden.


Wasco wisselbox

  

     Nico Kerk, adviseur Supply Chain & Support bij Wasco:

“Tegenwoordig hebben we gemiddeld 45 voertuigen op de weg, uitbesteed aan Sluyter Logistics. Maar de planning houden we met Ritplan binnen het eigen bedrijf, met goed resultaat!”
 

Efficiency van chauffeurs vergroten

Terug naar de vraag waar we deze case mee begonnen: hoe kan Wasco de efficiency van chauffeurs vergroten? Wasco is met behulp van Ritplan bezig om het mogelijk te maken om over dagen heen te plannen. Zo kunnen de nachtdiensten (die doorgaans slechts een paar uurtjes duren) gecombineerd worden met vroege ochtendleveringen. Op deze manier wordt er voorkomen dat de chauffeurs gebroken diensten moeten draaien. Tijdens de spits kan de chauffeur dan zijn rust opnemen. Zo ontstaat er geen frustratie wegens file, wordt er geen tijd verspild aan stilstaan op het asfalt en kunnen de impopulaire nachtdiensten beter opgevuld worden. Met Ritplan kan alles automatisch en optimaal ingepland worden, maar blijft in the end de planner de baas. En dat is precies de visie op automatisering die bij Wasco past: in dienst van zowel de werknemer als de afnemer.