Groeistuip goed verzorgd met Ritplan

Ritplan biedt voordeel aan kleine en grote bedrijven, maar als een bedrijf in korte tijd sterk groeit, is het pas echt duidelijk wat het programma voor de transportplanning van bedrijven betekent. VitalAire bediende aanvankelijk alleen patiënten in de levering van medische zuurstof en verwante medische hulpmiddelen. In 2009 werden de activiteiten na een fusie uitgebreid met levering van medische hulpmiddelen en verpleegkundige diensten in Slaap Apneu-, vernevel- en (thuis)beademing therapie. Het aantal patiënten dat VitalAire daardoor bedient, is verveelvoudigd! Hoog tijd om de organisatie verder te professionaliseren, waaronder de planning.

Vitalaire maakte voor de planning onder andere gebruik van TomTom Webfleet, een programma dat planners in staat stelt online hun wagenpark te beheren. Arjan Wanschers, hoofd operationele planning, vertelt: “Toen we zo enorm groeiden, beseften we dat we een stuk efficiënter konden werken als we een planningstool met TomTom konden combineren. Dit moest ook nog gekoppeld worden aan het softwarepakket Navision. EVO-it bood de oplossing met Ritplan. Er zijn ook veel regels verbonden aan de levering van onze producten en diensten. Een voorbeeld hiervan is de 1000-punten regeling (ADR), deze gedeeltelijke vrijstelling betekent dat we een wagen niet te veel gevaarlijke stoffen tegelijkertijd mogen laten vervoeren. Ritplan houdt zonder moeite rekening met die bepalingen.” De planning van productlevering door VitalAire is voorspelbaar en beheersbaar. Navision voert de orders automatisch in voor Ritplan. 

Automatische invoer is moeilijker voor de verpleegkundige diensten. Verpleegkundigen zijn niet alle dagen beschikbaar en veelal zijn de diensten niet order gestuurd. Ook moet er inzicht zijn in de ruimte in de planning om nieuwe bezoeken aan te kunnen nemen. “Omdat de planning voor de verpleegkundigen grilliger is, moeten we af en toe buiten Navision om de planning handmatig aanpassen. Dan voeren we de order zelf in bij Ritplan”, geeft Arjan Wanschers aan. Ons programma werpt zijn vruchten af: ondanks de grote groei van het aantal patiënten en de vervijfvoudiging van het aantal buitendienstmedewerkers en verpleegkundigen hoefde de afdeling die verantwoordelijk is voor de planning niet uit te breiden. De planners van Vitalaire kunnen het met behulp van Ritplan prima af.