Simulaties in Ritplan leiden tot samenwerking

Synerlogic en Riksen Transport zijn continu op zoek naar verbetering van de logistieke processen. Daarom is onderzocht welke voordelen een intensieve samenwerking tussen beide bedrijven kon opleveren. Synerlogic en Riksen voerden samen een aantal simulaties uit in Ritplan 9. Daarbij maakten zij gebruik van de methode ‘do it yourself’ en werden zij ondersteund door EVO-it.

Synerlogic is gespecialiseerd in de levering van reinigings- en desinfectiemiddelen voor onder meer de voedingsmiddelenindustrie en rundveehouderijen. Voor de operationele Benelux planning van het ADR-transport (internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg), food, feed en neutraal transport, maakt het bedrijf gebruik van Ritplan. Ook de simulaties werden uitgevoerd met Ritplan 9, dat daarvoor speciaal werd ingericht.

Transportbedrijf Riksen Arnhem (Riksen) is een familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar bestaat. Begonnen met paard en wagen en door de jaren heen sterk gegroeid, is Riksen nu met meer dan 20 vrachtwagens een van de grote transportbedrijven uit de regio Arnhem. Riksen verzorgt de opslag, goederenbehandeling en distributie van (gevaarlijke) goederen voor chemieproducenten en handelaren naar de Benelux en het Ruhrgebied.

Simulaties
Bij de simulaties werden de distributiestromen van beide bedrijven in kaart gebracht. Ook waren de locaties van de klanten op een kaart te zien. Omdat beide bedrijven veel gemeenschappelijke klanten hebben, werd meteen zichtbaar dat er schaalvoordelen te behalen vielen. Hoeveel kosten bespaard konden worden, werd met Ritplan doorgerekend. In eigen hand én gedegen

Synerlogic en Riksen hadden geen ervaring met simulaties. Toch hebben zij deze volledig zelf uitgevoerd. “Dat is te danken aan de methode ‘do it yourself’. Daarbij konden we rekenen op de expertise en ondersteuning van EVO-it”, zegt Robert Meeuwsen, coördinator vervoer bij Synerlogic. De uitkomsten van de simulaties riepen vaak nieuwe vragen op. Meeuwsen: “Zo werden we extra aangezet om gedegen onderzoek te doen.”

Data direct corrigeren
Een andere succesfactor was de praktijkkennis van Synerlogic en Riksen bij het beoordelen van de kwaliteit van de data. Meeuwsen: “Toen voor de simulatie ten onrechte orders met een klein gewicht werden aangeboden, kon dat meteen gecorrigeerd worden. Als een simulatie wordt uitbesteed, is vaak achteraf pas duidelijk dat de gegevens niet helemaal kloppen. Dan moeten de data opnieuw beoordeeld worden. Met het in huis uitvoeren van simulaties hoefden we bovendien geen externe adviseur in te huren.”

Besparing
Meeuwsen tot slot: “Inmiddels hebben we besloten daadwerkelijk te gaan samenwerken met Riksen. Uiteraard kan dat niet van de ene op de andere dag, want het is een forse operatie wat betreft planning en interne logistiek. De voordelen van de samenwerking zijn echter glashelder: zowel Synerlogic als Riksen kunnen flink besparen op hun kosten. Dat inzicht is te danken aan de simulaties met Ritplan!”