Ritplan: onmisbare schakel bij vroegtijdig plannen

Peter Langhout Reizen is een gerenommeerde reisorganisatie die vakanties organiseert naar bekende Europese landen en landen rondom de Middellandse zee. “Het vroegtijdig plannen van de busvakanties luistert heel nauw. Hiervoor maken we al ruim tien jaar gebruik van Ritplan. Dat bevalt uitstekend”, vertellen Laurent van Mastrigt, it-er, en Geertje van den Berg, planner bij Peter Langhout Reizen.

“Passagiers die bij ons een busreis boeken, worden vanuit de opstapplaatsen in de verschillende regio’s in Nederland opgehaald en naar een verzamelpunt in Nuland gebracht”, vertelt Geertje van den Berg. “De bussen moeten op tijd bij het verzamelpunt aankomen, zodat zij op tijd naar de vakantiebestemming kunnen vertrekken. Aan het einde van de reis worden de passagiers vanuit Nuland naar de afstapplaatsen teruggebracht. Ook dan is het zaak dat de bussen op tijd aankomen, zodat passagiers niet te lang hoeven te wachten om naar hun afstapplaats te worden gebracht. Het plannen is dus een kritisch proces.”

Bijzonder
Peter Langhout Reizen stelt dan ook hoge eisen aan het plannen van de busreizen. Laurent van Mastrigt: “Niet alleen moeten alle bussen op tijd worden ingepland, de bussen worden ook ruim vóór de vertrekdatum besproken. Dankzij Ritplan kan dat. Want Ritplan is gekoppeld aan ons boekingsprogramma Intertravel en de webapplicatie Busmanager, die beide volgend jaar worden vervangen. Ritplan wordt dan gekoppeld aan het nieuwe boekingsprogramma.” Bijzonder is ook dat in Ritplan rekening kan worden houden met maximale rijtijden tussen opstappunten en het verzamelpunt. Deze maximale rijtijd is gebaseerd op de reistijd die een passagier nodig heeft om rechtstreeks van opstap- naar verzamelpunt te reizen. Tevens wordt gelet op de wettelijk toegestane rijtijden van een chauffeur, zodat een aanvoer in één keer kan worden gereden, zonder rustverplichting.

Onmisbare schakel
In het planningsproces is Ritplan een onmisbare schakel. Geertje van den Berg: “Alle boekingen én de beschikbare bussen worden automatisch in Ritplan ingelezen en daar komt nauwelijks handwerk bij kijken. Met Ritplan kan ik snel en efficiënt een planningsvoorstel maken. Op een drukke dag in het hoogseizoen is dat in drie kwartier klaar. Zonder Ritplan zou dat zeer veel langer duren. Het planningsvoorstel geeft me direct inzicht in de (nog) beschikbare capaciteit. Ik kan ook zien of er bijvoorbeeld kleinere bussen ingezet kunnen worden. Ritplan is bovendien flexibel, want ook last minute boekingen kan ik eenvoudig verwerken.” Geertje van den Berg werkt nu ruim twee jaar met Ritplan en kan ermee lezen en schrijven. “Ritplan is zeer gebruikersvriendelijk en zit logisch in elkaar, zodat ik snel de juiste beslissingen kan nemen. En niet te vergeten: de geplande tijden kloppen prima!”