Koning van het glas

Soms worden de beste ideeën bedacht bij wijze van grap. Zoals Glaskoning, opgericht door een aantal kennissen die zich, bij wijze van grap, afvroegen of een webshop in glas zou kunnen werken. Hoewel het als grap begon, pakten ze het zeer serieus aan. Eén van hun voordelen ten opzichte van de concurrenten was dat ze direct de (bodem)prijzen van het glas toonden. Dit werd niet in dank afgenomen door hun concullega’s, die hierdoor een sterke concurrent op zagen staan.

Dennis Kiele, mede-eigenaar van Glaskoning, vertelt: “Glaskoning werd modern opgezet. Actieve marketing met social media zorgde ervoor dat het bedrijf goed op de kaart kwam te staan, waardoor de webshop een groot succes werd. Binnen ons bedrijf werden zoveel mogelijk schakels in de keten geautomatiseerd. Hierdoor konden we bij Glaskoning een goede leverbetrouwbaarheid bieden aan onze klanten terwijl de kosten zo laag mogelijk gehouden werden. Zo werd ook de ritplanning geautomatiseerd, met Ritplan.”

Voordat Glaskoning overging op Ritplan werkten ze met Google Maps. Hoewel hier prima een eenvoudige planning mee te maken is, kost het veel tijd en zijn de ritten nooit écht efficiënt. Directeur Paul Methorst vertelt: “Sinds de overstap op Ritplan wordt er steeds een weekplanning gemaakt, die bestaat uit alle uit te voeren leveringen. Per dag wordt er nog wel een nieuwe planning gemaakt, om ervoor te zorgen dat alles up-to-date blijft”. De klanten worden geclusterd, zodat er een duidelijk overzicht is voor zowel Glaskoning als de klanten. Deze weten namelijk door een e-mailbericht over het aflevertijdstip met een tijdvenster van een uur wanneer ze hun levering kunnen verwachten, zodat ook zij zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan het wachten op hun glas.

Naast Ritplan gebruikt Glaskoning ook het Logistiek Monitoring Systeem van EVO-it. Daarmee beschikken de chauffeurs over een digitale ritlijst en kunnen op locatie foto’s maken of een handtekening laten zetten. Alles weer gericht op optimale service, maar met zo min mogelijk menskracht. Zo beperkt het aantal inkomende telefoongesprekken zich tot de enkele klanten die het levermoment niet uitkomt en de heel sporadische melding van een beschadiging. Want om goede kwaliteit te leveren zweren Kiele en Methorst bij eigen vervoer. De chauffeurs kennen alle details die nodig zijn om glas op een goede en veilige manier bij de klant te krijgen.

Tegenwoordig is Glaskoning de nummer 1 glasleverancier in Nederland en België. Ondertussen leveren ze ook glasgerelateerde diensten, als glaszetten en schilderen. Alles makkelijk en efficiënt geregeld.