Een Koninklijke planning

Bij een geolied bedrijf werken alle lopende planningen samen om een goed eindproduct te leveren: van de planning op de werkvloer tot de planning die het product aflevert bij de klant. Dit hebben ze bij De Koning Vlees, leverancier aan de horeca en producent van maaltijdcomponenten, goed in de gaten. Daarom wilde ze de productieplanning én de ritplanning stroomlijnen en kwamen zo uit bij Ritplan.

Hoewel de levering van maaltijdcomponenten aan vervoerders is uitbesteed, hebben ze bij De Koning Vlees de levering aan de horeca onder hun eigen hoede. Dit brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Directeur Arjan de Koning weet het nog goed: “Communicatie tussen productie en ritplanning was een probleem: in verband met het vermijden van omsteltijden was de productie leading en de planning volgend.” Dat patroon wilde men doorbreken door de ritplanning te optimaliseren en de productie hierop aan te passen.

Om dit proces in goede banen te leiden, overwogen ze bij De Koning Vlees het gebruik van verschillende ritplanningssoftwarepakketten. Uiteindelijk viel hun keuze op Ritplan, met een standaardkoppeling met hun ERP-systeem van Reflex Systems. Voorafgaand aan de Ritplanimplementatie is ervaring opgedaan met TomTom Webfleet, dat makkelijk met Ritplan gekoppeld kan worden voor een efficiëntere planning.

Door de verzamelde informatie van Webfleet te gebruiken kon Ritplan optimaal worden ingericht. De Koning Vlees heeft met Ritplan niet alleen 20% kunnen besparen op het aantal voertuigen, maar ook is de planning sneller rond, en hebben de klanten hun bestellingen op tijd binnen. Zo loopt het overal in het bedrijf nét wat soepeler.

Sinds enige tijd maken ze bij De Koning Vlees gebruik van de e-mailmodule van Ritplan waardoor zij eenvoudig en overzichtelijk hun klanten via e-mail op de hoogte houden van de verwachten levertijden, en ook van eventuele wijzigingen in de levertijden.

Al met al valt er veel winst te behalen bij een goede ritplanning, die ook in andere delen van het bedrijf een doorslag kan hebben. Bij De Koning Vlees hanteren ze een Koninklijke planning waarmee ze de toch veeleisende klandizie in de horeca goed van dienst kunnen zijn.