Met foodcoop Odin naar een eerlijke wereld

Met een lage klantdichtheid toch duurzaam transport, dat is een hele uitdaging. Deze uitdaging gaan de mensen van Odin elke dag weer met passie aan. De coöperatie heeft als winstoogmerk namelijk niet zoveel mogelijk geld verdienen, maar voor iedereen gezond en eerlijk eten te realiseren. Daar hoort ook bewust en duurzaam transport bij, dus maken de mensen van Odin gebruik van Ritplan om de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden.

De biologische producten van Odin hebben een naam hoog te houden, waarbij hoge kwaliteit hand in hand gaat met een goede behandeling van mens en natuur. Daarom verkopen ze bij Odin de groenten en fruit van het seizoen en komt het vlees van boeren die hun dieren op humane wijze behandelen. Dan mag de energie die de biologische boeren in hun producten steken natuurlijk niet teniet gedaan worden door vervuilend transport.

Teamleider distributie Damiët Swaan legt uit hoe zij zorgen dat ook het transport met respect wordt uitgevoerd: “Met Ritplan verzamelen we de locaties, kosten en eisen van de leveringen. Zo clusteren we zoveel mogelijk, waardoor we de kosten kunnen drukken en daarnaast de CO2-uitstoot laag houden.” Dit moet ook wel, want Odin is de grootste biologische foodcoop in biologische producten op de Nederlandse markt. De groei van de coöperatie moet opgevangen worden en de processen moeten zo efficiënt mogelijk om zo min mogelijk te vervuilen.

Logistiek manager Rudolf Kaper vertelt: “We automatiseren waar mogelijk om de groei in goede banen te blijven leiden en dit doen we voor het transport met Ritplan.” Damiët voegt hieraan toe: “Het helpt ook dat het programma makkelijk te gebruiken is. We hebben één van onze chauffeurs een beperkte instructie gegeven en in twee dagen kon hij al goed met het programma aan de slag.” Er ligt dus genoeg in de toekomst van Odin. Ze kijken bijvoorbeeld naar LMS, een chauffeursapp van EVO-it waarmee emballagebeheer makkelijk, efficiënt en foutloos uitgevoerd kan worden.

Ondanks flinke uitdagingen zoals een lage klantdichtheid werken de mensen van Odin hard aan een duurzame coöperatie. Zo werken zij naar een betere wereld toe, waarbij goed en lekker eten bijdraagt aan een gezonde, schone en leefbare aarde.