EVO-it levert maatwerk in warehousing

Magazijnbeheer via een warehouse managementsysteem lijkt iets te zijn voor grotere ondernemingen. Maar ook voor (veel) kleinere bedrijven is automatisering van hun voorraadbeheer, rittenplanning en materieelbeheer haalbaar. EVO-it levert logistieke bedrijfsoplossingen op maat.

Zo'n elf jaar geleden ging de automatiseringsafdeling van EVO een zelfstandig leven leiden. Toch bleef de band met de moederorganisatie bestaan. Weliswaar verhuisde EVO-it naar Pijnacker, maar EVO is nog steeds een van de aandeelhouders van de onderneming. EVO-leden krijgen de diensten en producten van EVO-it voor een( gereduceerde) ledenprijs. EVO-it staat onder leiding van directeur Jops Robroeks. Met hem spreken wij over de automatisering van magazijnen.

Zoals consultant Jeroen van den Berg op pagina 48 van dit themanummer opmerkt, zijn grote warehouse managementsystemen (wms) vaak moeilijk te implementeren. Ze zijn niet op maat gemaakt en lastig zo in te richten dat belangrijke informatie snel en inzichtelijk beschikbaar komt. Robroeks herkent dat wel. 'Het zijn vaak algemene programma's die helemaal ingericht moeten worden om specifiek dat te doen wat ze moeten doen. De grote wms-leveranciers leveren vaak gecompliceerde softwarepakketten die ingewikkeld zijn te implementeren. Het is duur, het duurt lang en het is niet flexibel'.

Volgens Robroeks is er bovendien een heel grote groep bedrijven die te klein is voor de aanschaf van dit soort systemen. Maar ook die kleinere bedrijven hebben behoefte aan geautomatiseerde systemen op het gebied van voorraadbeheer, rittenplanning en materieelbeheer, stelt Robroeks. 'Veel kleine bedrijven werken daarom nu vaak met een Excel-programma, maar dat is toch behelpen. Het heeft geen multi-usersfunctie, geen extra’s. Voor die groep bedrijven bestond er aanvankelijk niets'. Die constatering -al meer dan een decennium geleden gedaan- is de reden geweest van het bestaan van EVO-it. ‘Wij zijn ooit begonnen om systemen voor kleine bedrijven te ontwikkelen op verzoek van EVO-leden. Zij hadden behoefte aan goede advisering en laagdrempelige systemen waarmee zij hun fysieke werkzaamheden konden monitoren. Dat advies deed en doet de afdeling Bedrijfsadvies van EVO en wij maken de systemen'.

EVO-it werkt volgens Robroeks volgens de Kiss-methode. Dat heeft niets te maken met de gelijknamige Amerikaanse rockgroep, maar staat voor:'Keep it simple stupid’’. De kracht van onze systemen is de eenvoud ervan', zegt Robroeks. 'Dedicated systemen zijn vaak beter dan grote systemen die bij wijze van spreken 'alles' kunnen. Als je 'alles' met een systeem kan, is dat meteen ook een beperking omdat je lang niet altijd alles nodig hebt. Het is van belang bij de automatisering van magazijnen eerst de bestaande processen te analyseren en dan pas het meest geschikte systeem te kiezen'. Dat gebeurt nog wel eens andersom stelt Robroeks uit ervaring. ’Dan kom je bij een bedrijf dat een systeem heeft dat veel te ingewikkeld is voor de beperkte eisen van de ondernemer.'

Het grote voordeel van EVO-it is volgens hem dat het bedrijf maatwerk produceert, in staat is al aanwezige systemen aan elkaar te koppelen, en -misschien nog wel het belangrijkste- een logistieke achtergrond heeft. Robroeks: 'Wij zijn niet zomaar IT 'ers, nee, wij zijn IT’ers met kennis van de logistiek. Wij weten dat er in de logistiek sprake is van ketens. Dat bijvoorbeeld orderpicking en rittenplanning met elkaar te maken hebben'.

Bovendien werkt EVO-it volgens hem net als EVO zelf voor bedrijven dwars door alle branches heen. 'Dat levert een enorme kruisbestuiving op. Wij zien in de ene branche soms dingen die in andere branches ook goed gebruikt zouden kunnen worden. En dat doen we dan'. Met die ervaring als bagage in de achterzak ontwikkelt EVO-it in eigen beheer software die direct aansluit op de dagelijkse praktijk. 'Dat kan gaan om de koppeling van een rittenplanningssysteem aan bijvoorbeeld TomTomWork of om koppeling met temperatuurregistratiesystemen', legt Robroeks uit. 'Wij zijn een uitkomst voor kleinere bedrijven, omdat die niets hebben aan super geavanceerde systemen. Aan de andere kant werken wij wel samen met een bedrijf als het Centre for Quantitative Methods in Eindhoven. Zij ontwikkelen allerlei algoritmische applicaties voor grote bedrijven. Kennis die door onze samenwerking ook toepasbaar is voor kleinere bedrijven. Zo snijdt het mes aan twee kanten'.
TOM WOUTERS

Producten EVO-it
De producten van EVO-it zijn voor EVO-leden tegen gereduceerde tarieven verkrijgbaar.EVO-it heeft softwarepakketten voor voorraadbeheer, rittenplanning en voor materieel- en wagenparkbeheer.

Magaloc is een eenvoudig systeem dat ondersteuning biedt bij efficiënt voorraadbeheer. Het programma bestaat uit een aantal modules: voor bestellen, dockplanning, inslag (inclusief overzicht en palletlabels), opslag( met informatie op locatie- en artikelniveau) en uitslag (volgens de fifo-methode).

Ritplan is een systeem waarmee binnen een uur een efficiënte en flexibele ritplanning kan worden gemaakt, die tien tot vijftien procent op de transportkosten bespaart.
Ritplan maakt op basis van gegevens van klanten, orders en wagenparkeen complete ritp!anning. Het systeem houdt daarbij rekening met afspraken met klanten, beschikbaarheid van voertuigen, spoedorders en diensttijden. Ritplan bevat waardevolle managementinformatie, zoals de transportkosten per klant.

Het programma Ritplan Mobiel Manager (RMM) zorgt voor de integratie van ERP- en mobiele systemen. Dit levert een actueel beeld op van de voortgang van de ritten. Het programma signaleert afwijkingen van de planning zodat actie kan worden ondernomen.

Repond is een systeem dat materieelbeheer makkelijker en efficiënter maakt: van voertuigen en interne transportmiddelen, tot machines en gereedschappen. Zo beheert het modulaire systeem desgevraagd keuringen, betalingen, stamgegevens, onderhoud, reparaties en schades. Repond kan gekoppeld worden aan andere software en de meeste boardcomputers. Zelfs tankgegevens kunnen worden ingelezen.

Voor meer informatie en advies: www.evo-it.nl