De planningspuzzel

 

Puzzelen is leuk voor in je vrije tijd, maar niet wanneer je een goede ritplanning in elkaar probeert te zetten en er een grote tijdsdruk bij komt kijken. Bij Groenhart, groothandel in gereedschappen, ijzerwaren en materieel, was de werkwijze aan een flinke verbetering toe. De bestellingen van de te bezoeken klanten werden op bonnen uitgeprint en in een bakje gelegd. Vervolgens waren maar liefst zeven chauffeurs een half uur bezig om de ritten op volgorde te zetten. Dat moest toch anders kunnen dachten ze bij Groenhart.

 

Meer controle

We wisten niet wat er buiten de deur gebeurde, dus moesten we constant bellen met onze collega’s op de weg om te vragen waar ze waren” vertelt Rico Kok, logistiek medewerker bij Groenhart. “Daarnaast was het systeem voor de chauffeurs ook onhandig. Die kregen hun opdrachten in alfabetische volgorde en moesten vervolgens op zoek gaan naar de juiste informatie die voor hen niet logisch geordend was” voegt hoofd inkoop en logistiek Raymond Kuijken toe. Bovendien konden er wel eens bestellingen onderling tussen de vestigingen verdwijnen, omdat het lastig was een goed overzicht op alle ritten te houden. Door alle werknemers werd er hard en goed gewerkt, maar het was duidelijk dat automatisering het werk voor iedereen aangenamer kon maken.

Koppeling met TomTom

Om voor de chauffeurs en de overige vestigingen het werk prettiger en overzichtelijker te maken, is Groenhart gestart met het gebruik van Ritplan transportsoftware. Ritplan maakt nu de planning en stuurt deze automatisch door naar de TomTom’s in de voertuigen. Orders vanuit de overige filialen worden eveneens in Ritplan gezet, dus ook op de overige vestigingen weten ze waar ze aan toe zijn. De ritten kunnen nu veel sneller gestart worden, het proces kan gemonitord worden en bij de vestigingen weten ze welke klanten hun bestelling al in ontvangst hebben kunnen nemen.

 

 

Groenhart schroef
Rico Kok, Logistiek medewerker bij Groenhart
“Met Ritlpan is het veel overzichtelijker en is er geen discussie meer over de juiste verdeling van orders.”

 

Verder optimaliseren

Rico wil in de toekomst meer gebruik gaan maken van de uitgebreide optimalisatiemogelijkheden van Ritplan. Hiervoor moet er echter een aanpassing gedaan worden in de ruimte waar de orders worden klaargezet. Wanneer dit gedaan wordt, zal dit ervoor zorgen dat er nog efficiënter gereden zal gaan worden. Dit is een mooi voorbeeld van hoe Ritplan ervoor kan zorgen dat niet alleen de distributie geoptimaliseerd wordt, maar ook overige werkzaamheden en de algehele bedrijfsvoering.