Ritplan ontzorgt Vendrig

Als bedrijven zelf het wassen van de werkkleding op zich nemen, kan wasserij Vendrig ze van de last verlossen. De wasserij is niet alleen gespecialiseerd in het hygiënisch schoonmaken van bedrijfskleding tot deurmat, maar regelt ook het onderhoud van de producten. Service is belangrijk: bij Vendrig zorgen ze ervoor dat er periodiek één chauffeur langskomt om de klant zo min mogelijk tot last te zijn. Een strakke en vaste planning!

Vendrig Jan Willem BaasDat lijkt een simpele klus: de chauffeurs rijden hun vaste routes langs vaste klanten met een vaste structuur. Toch kan Ritplan bij bedrijven met vaste routes veel voordeel opleveren. Routes groeien uit in de loop der jaren en als er een klant bijkomt, moet die in een bestaande route worden opgenomen. “Het loont de moeite om de routes regelmatig te optimaliseren”, zegt Jan-Willem Baas, logistiek manager bij Vendrig IJsselstein. Een logische gedachtegang. Wegen veranderen en dus ook de mogelijke routes. Het is niet altijd makkelijk om uit te zoeken of een klant simpelweg in een route past of dat routes beter omgegooid kunnen worden. Ritplan rekent dit zo uit. Jan Willem vertelt: “Bij Vendrig hebben we meer dan 11% kilometerreductie kunnen realiseren. Dit zorgde ook voor minder overuren voor onze chauffeurs”. Een fantastisch resultaat, dat meer voeten in de aarde heeft dan je bij vaste routes verwacht.

Vendrig heeft meerdere locaties van waaruit chauffeurs hun routes rijden. Toen er in 2013 op het depot in Tilburg een chauffeur met pensioen ging, greep Vendrig dit aan om een groot deel van de bestaande routes met Ritplan te optimaliseren. Dit had tot resultaat dat men de vertrekkende chauffeur niet hoefde te vervangen, aangezien het klantenbestand ook met een chauffeur minder bediend kon worden. Dezelfde service kunnen bieden met één chauffeur minder, dat is pas efficiënt besparen!

Ritplan levert niet alleen voordeel in Tilburg en IJsselstein. In Almelo kon Vendrig € 20.000,- besparen doordat ze met een efficiëntere planning de twee chauffeurs die vanaf dat depot werken niet meer op vrijdag in hoefden te zetten. Van maandag t/m donderdag werden de werkdagen iets opgerekt waardoor beide mannen op vrijdag vrij zijn. Naast het feit dat ze nu nog maar 4 i.p.v. 5 dagen naar het Noorden rijden, hoeft Vendrig ook een dag minder extern transport in te huren voor het transport van schone en vuile goederen tussen IJsselstein en Almelo.

“Ritplan is een gebruiksvriendelijk pakket”, zegt Jan-Willem. “We hebben momenteel een stagiair die de opleiding Transport en Logistiek manager volgt aan het ROC te Utrecht. Toen we hem onlangs met Ritplan aan de slag lieten gaan, was hij in een uur of 2 al in staat om zelfstandig een route te plannen.” Rittenplanning is een ingewikkelde zaak, maar met Ritplan wordt het de planner makkelijk gemaakt. Vendrig ontzorgt bedrijven van de zorg van werkkleding, en Ritplan ontzorgt Vendrig van een ingewikkeld planningsproces.