Het hart van Groenhart's planning

Puzzelen is leuk, maar niet echt de handigste manier om een goede ritplanning in elkaar te zetten. Bij Groenhart, groothandel in gereedschappen, ijzerwaren en materieel, was de werkwijze aan verbetering toe. De bestellingen van de te bezoeken klanten werden op bonnen uitgeprint en in een bakje gelegd. Vervolgens waren zeven chauffeurs een half uur bezig om de ritten op volgorde te zetten. Dat moest toch anders.

“We wisten niet wat er buiten de deur gebeurde, dus moesten we constant bellen met onze collega’s op de weg om te vragen waar ze waren” vertelt Rico Kok, logistiek medewerker. “Daarnaast was het systeem voor de chauffeurs ook onhandig. Die kregen hun opdrachten in alfabetische volgorde en moesten vervolgens op zoek naar de juiste informatie die voor hen niet logisch geordend was” voegt hoofd inkoop en logistiek Raymond Kuijken toe. Bovendien konden er wel eens bestellingen tussen vestigingen verdwijnen, doordat het lastig was om overzicht op alle ritten te houden. Er werd hard en goed gewerkt, maar ze zagen in dat automatisering het werk voor iedereen aangenamer kon maken.

Om voor de chauffeurs en de vestigingen het werk prettiger en overzichtelijker te maken, is Groenhart begonnen met Ritplan. Ritplan maakt nu de planning, die doorgestuurd wordt naar de TomTom’s in de voertuigen. De orders vanuit de filialen worden eveneens in Ritplan gezet, dus ook daar weten ze waar ze aan toe zijn. “Het is overzichtelijker en er is geen discussie over de verdeling van orders”, vertelt Rico. De ritten kunnen sneller gestart worden, het proces kan gemonitord worden en bij de vestigingen weten ze welke klanten hun bestelling al in ontvangst hebben kunnen nemen.

Rico wil in de toekomst meer gebruik gaan maken van de optimalisatiemogelijkheden van Ritplan. Hiervoor moet een aanpassing gedaan worden in de klaarzetruimte, waarbij ook rekening gehouden moet worden met de ritplanning. De optimalisatie van alle ritten zal er dan voor zorgen dat er nog efficiënter zal gaan worden gereden.