Met gemak bezorgd door Eetgemak

Meegaan met de tijd betekent soms onverwachte wegen inslaan. Eetgemak Maaltijden BV is ontstaan uit zo’n verrassend zijpad. Vijftien jaar geleden begon de groentewinkel Van der Krogt uit Wassenaar met het leveren van kant-en-klaarmaaltijden aan verzorgingshuizen, doordat de winkel veel concurrentie had van een nabije supermarkt. Al snel groeide deze nieuwe tak uit tot een volwaardig bedrijf. Met steeds meer klanten ging Eetgemak op zoek naar een ritplanner die de groei kon ondervangen. Zo kwamen ze uit bij Ritplan.

De groentezaak Van der Krogt speelde slim in op een nieuwe trend. Net toen zij kant-en-klaarmaaltijden begonnen te leveren, begonnen verzorgingshuizen hun eigen keukens te sluiten, waardoor zij behoefte kregen aan maaltijdleveringen van buiten. Eetgemak leverde koelverse maaltijden die alleen maar opgewarmd hoefden te worden. De distributie was in die tijd nog redelijk simpel, met steeds dezelfde klanten die bediend werden volgens een vaste route.

Toen verzorgingshuizen steeds vaker gebruik gingen maken van het bedrijf Zorgboodschap voor steeds meer van hun boodschappen, leverde Eetgemak de maaltijden aan Zorgboodschap. Terwijl deze samenwerking de klandizie van verzorgingshuizen over heel Nederland verstevigde, werd er verder uitgebreid naar horeca en kinderdagverblijven. Dit maakte de leveringen direct een stuk lastiger, want deze klanten eisten veel meer flexibiliteit. Ze hadden een functionele planningstool nodig en kwamen uit bij Ritplan. Logistiek manager Wilfred van Delft vertelt: “De routes moesten dynamischer. Met Ritplan sparen we dagelijks een voertuig uit, waardoor we flink minder kosten hebben aan ons vervoer.”

De uitdagende planning, met strakke tijdvensters en wisselende behoeftes van de klanten, wordt door Ritplan geoptimaliseerd met een voorplanning, met een indicatie voor het aantal benodigde voertuigen. Klanten kunnen dan nog bestellingen doen. Tegen drie uur in de middag wordt de planning definitief gemaakt. Van Delft sluit af: “Met Ritplan weten we zeker dat onze producten goed terecht komen bij onze klanten, zodat ze een heerlijke, verse maaltijd op kunnen dienen.”