Strategisch Ritplan voor Heyl

Bloemengroothandel W.K. Heyl jr. B.V. levert een totaalpakket voor bloemenwinkels in Duitsland: bloemen, planten en trendartikelen. Heyl levert voornamelijk aan de detailhandel, dus relatief kleinere klanten. Klanten van Heyl krijgen regelmatig geleverd in Duitsland, kunnen bestellen tot 16:00 uur en kennen geen minimale bestelhoeveelheid. Kortom: een uitstekende service. Voor hun distributieplanning gebruikt Heyl sinds 2010 het programma Ritplan.

Bram Heyl, mede-eigenaar: “Wij gebruiken Ritplan voornamelijk strategisch. Ritplan geeft een duidelijk inzicht waar onze klanten zitten. Ritten worden doorgerekend en waar nodig geoptimaliseerd. Als na een tijdje blijkt dat het met minder voertuigen kan of dat de ritten slimmer kunnen worden ingedeeld, dan worden de standaardritten aangepast.

Door Ritplan heeft Heyl elke dag duidelijk inzicht in de kosten: de totale kosten maar ook de kosten per klant. Dit is zeer waardevol omdat zo blijkt waar klanten zitten die “duur” zijn in verhouding tot de omzet. Bij het werven van nieuwe klanten wordt dan ook rekening gehouden met hun kosten en met de mogelijkheid om ze in te passen in ritten.

Wanneer er sprake is van een uitbreiding van het klantengebied wordt dit zorgvuldig van tevoren bedacht alvorens wordt gestart met acquisitie. Het moet immers haalbaar zijn. Met Ritplan kunnen scenario’s worden doorgerekend zodat we weten waaraan we beginnen.

Ten slotte wordt Ritplan ook gebruikt om een norm neer te zetten, een grens aan wat er in de praktijk “mag” gebeuren. De rituitvoering wordt vergeleken met deze norm en bij sterke afwijkingen wordt gezocht naar een verklaring hiervoor. Hiermee houdt de firma Heyl grip op de uitvoering van de ritten.”

Bram Heyl besluit: “Met Ritplan houden we “de zaak” in zicht en onder controle!”