dinsdag 15 november 2022

Repond en de verplichte duurzaamheidsrapportage

De duurzaamheidsrapportage (Corporate Sustainability Reporting Directive -CSRD-) is geen vrijblijvende exercitie, maar wordt een verplichting vanuit de Europese Unie. Ongetwijfeld is de “green deal” bij u bekend en daarbij wordt het verplicht om rapportages te maken over bijvoorbeeld de CO2 uitstoot. De richtlijn geldt voor grote bedrijven maar het is natuurlijk niet uit te sluiten dat dit op termijn ook voor kleine(re) bedrijven gaat gelden. In 2026 wordt dit namelijk ook voor MKB bedrijven van kracht. In 2024 moet dit dan al in deze organisaties opgepakt zijn.

Repond  helpt

Dat betekent onder meer dat er van bedrijven wordt verwacht dat deze kunnen aantonen wat hun CO2 uitstoot is en hoe ze die op termijn verlagen. Deze informatie is moeiteloos uit Repond te halen, mits er gebruik wordt gemaakt van de inleesmodules voor tankpassystemen.

In de overzichten kan de CO2 uitstoot volgens de fabrieksopgave van de voertuigen (in gram/km) worden vergeleken met de daadwerkelijke hoeveelheid verstookte brandstof (gram/liter).

Uiteraard omvat de duurzaamheidsrapportage veel meer dan alleen de CO2 uitstoot, maar in ieder geval is deze parameter met Repond makkelijk te achterhalen. Ook inzicht in het wagen- en machinepark is met Repond met één druk op de knop te leveren. Zo kan worden aangetoond dat bepaalde machines zijn vervangen door meer milieuvriendelijke exemplaren.