Eigen vervoer van Dozon voor echte kwaliteitsgarantie

Bij de bouwtechnische groothandel Dozon Bouwtechniek weten ze hoe waardevol het is om goed eigen vervoer te hebben. Dozon vervoert 90% van de orders met het eigen vervoer, bestaande uit 2 vrachtwagens en 5 bussen. Wanneer het beter uitkomt om een externe vervoerder in de arm te nemen, gebeurt dat natuurlijk maar wanneer je met producten werkt die schadegevoelig zijn, is het toch fijn om zelf controle te hebben over de manier van leveren.

Schade voorkomen

Projectmedewerker Daan Fonkert die zich vooral met de logistiek bezig houdt, schetst het beeld: ‘Bij een externe vervoerder moet de bestelling van de eigen locatie naar het uitsorteercentrum, waar het soms ook weer overgeheveld wordt naar een ander sorteercentrum voordat het uiteindelijk naar de klant toegaat. Bij elke tussenstap loop je risico dat er iets stuk gaat dus wanneer je het direct vanuit je eigen locatie kunt regelen, kunnen we de kwaliteit altijd waarborgen.

Wij bevoorraden onze tien vestigingen via nachtleveringen. Dit geeft de klant de mogelijkheid om bij spoedleveringen tot 16:30 orders in te schieten die ze de volgende dag bij opening van de vestiging kunnen afhalen.’

Om de leveringen in goede banen te leiden maken ze bij Dozon al jaren gebruik van de programma's van EVO-it: Ritplan, Ritplan Mobiel Manager RMM en Logistiek Monitoring Systeem LMS.

Optimalisatie van systemen

Medewerker bedrijfsbureau Rik Nijhoving legt uit hoe ze te werk gaan: ‘Ik doe de interne klachtenafhandeling, inkoop en verkoop en ben daarbij ook de key user van ons systeem. Het komt erop neer dat ik ondersteun wanneer iets niet werkt of onduidelijk is met de software. We zijn bezig met het updaten en optimaliseren van onze systemen waar de programma's van EVO-it gewoon heel goed op aansluiten.

Zo hebben we meegedraaid met de pilot voor de nieuwste versie van LMS, LMS10, zodat we in samenspraak met EVO-it konden kijken hoe we hier het meeste uit konden halen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid is heel erg fijn.

In LMS10 hebben we de emballage wat meer dichtgetimmerd. Hier en daar zorgde dat voor wat kritiek van de chauffeurs, omdat het betekende dat zij meer door moesten klikken in het programma. Maar doordat het zo makkelijk werkt en alles duidelijk aangegeven wordt, zijn ze er heel snel aan gewend geraakt. Ze zijn er nu alleen maar positief over.

Aanpassingen

We zijn aan het overstappen op onder andere het leveren in kratten, om een zo duurzaam mogelijke keten te creëren. Daarvoor is het van belang dat we steeds goed inzicht hebben op wat waar staat. Door de registraties in LMS10 is dat heel simpel.

De manier waarop de informatie gebruikt wordt voor zowel de backoffice als de chauffeurs zorgt er ook voor dat we heel makkelijk aanpassingen konden doen die voor ons werken. Hiermee kun je eenvoudig een quick fix doen als dit nodig blijkt in de praktijk’.

‘Dat zie je ook bij Ritplan en RMM’, vertelt Daan. ‘We hebben bijvoorbeeld een keer gehad dat één van onze wagens gerepareerd moest worden. De TomTom stond echter nog wel aangesloten aan ons systeem, dus toen stonden er opeens 200 opdrachten in een wagen waar we geen gebruik van konden maken. Dan haal je die TomTom er even uit en met een druk op de knop worden de orders herverdeeld en heb je het probleem opgelost.’

Veteranen!

Bij Dozon zijn ze dus echte Ritplanningveteranen. Dat kun je ook goed merken aan hoe ze kijken naar wat ze uit hun planning kunnen halen. Ze hebben een duidelijk beeld van wat er nodig is om een levering zo soepel en zo goed mogelijk te laten verlopen.

Een kwalitatief hoogwaardige levering is van cruciaal belang voor een groothandel zoals Dozon. Zo komen  alle bestellingen, van bevestigingsmaterialen tot meubelverlichting, altijd in goede staat én maatschappelijk verantwoord bij de klant terecht.

 

 

 

Daan Fonkert

LMS is zo makkelijk te gebruiken, al onze chauffeurs kunnen ermee overweg.

Daan Fonkert Dozon Bouwtechniek BV