TGH van Triest: eigen vervoer is cruciaal 

“Toen ons bedrijf net bestond hadden we één bestelbusje en regelden we de planning aan de keukentafel. We gebruikten Google Maps op de telefoon en werkten de ritten zo handmatig uit” begint Robert van Triest, bedrijfsleider bij TGH van Triest BV.

De elektrotechnische groothandel bestaat nu bijna tien jaar en is sinds vier jaar aan de slag met Ritplan. “Het programma heeft voor ons een aantal voordelen die echt een verschil maken met hoe we vroeger de ritplanning aanpakten.”

Eigen vervoer cruciaal

Wanneer je met één voertuig begint, is de rittenplanning vaak wel te overzien. Zelfs dan kan het waarschijnlijk efficiënter, maar kom je ermee weg om simpelweg zelf een route uit te stippelen. Hoewel TGH van Triest zich vooral richt op de drie noordelijke provincies, komt men door de grote vraag in de rest van het land toch overal in Nederland. Je kunt er dan voor kiezen om het vervoer uit te besteden, maar Robert legt uit dat het eigen vervoer juist een hele bewuste keuze is geweest: “Je chauffeurs zien meer dan wanneer je het uitbesteedt. Om een klant goed te kunnen bedienen is het belangrijk dat de lijnen kort zijn, en met een eigen chauffeur kom je meer te weten over hoe we een klant het beste van dienst kunnen zijn.”

De keuze viel dus op het uitbreiden van het eigen wagenpark en daarmee werd de planning ook een stuk complexer: “Dat ene bestelbusje in het begin lukte nog wel, maar zodra je begint te groeien, is het geen doen meer om alles handmatig in te plannen. Ondertussen zijn we uitgebreid naar zes voertuigen, met verschillende volumes” legt Robert uit. “Van een kleine bestelbus tot een vrachtwagen met dieplader, dat maakt het een stuk ingewikkelder. Tel daarbij op dat de leveringen kunnen verschillen van een enkele envelop tot een volle trailer en de opgave wordt nog veel lastiger.

Minder afhankelijk van één persoon

In Ritplan hebben we al die informatie doorgevoerd. Hierdoor kan iedereen ermee aan de slag en ben je niet afhankelijk van die ene persoon die net iets meer verstand heeft van bepaalde voertuigen en producten dan een ander. Doordat de ritplanning automatisch rekening houdt met deze volumes is de planning voor ons een stuk makkelijker te realiseren.”

Robert vervolgt: “Ook voor de chauffeurs is het prettiger werken, want Ritplan is gekoppeld aan Webfleet. Een adres zelf invoeren is niet zo’n probleem, maar we doen al gauw honderd leveringen op een dag. Als je elke dag een minuut kwijt bent per adres invoeren, dan telt dat toch al snel op. Het werkt prettig en geeft rust.”

Voor TGH van Triest is het belangrijk dat de lijnen met de klant kort zijn, de prijzen goed en dat er persoonlijk contact onderhouden wordt. Door het vervoer in eigen beheer te houden kunnen ze dit niet alleen realiseren rond de bestellingen, maar kunnen ze ook bij de levering net dat stapje extra zetten.

 

Ritplan houdt in de planning automatisch rekening met volumes van de voertuigen en de producten. Dit werkt prettig en geeft rust.

Robert van Triest TGH van Triest