Van ader tot lab: door Reinier Haga MDC

Wanneer je bloed onderzocht moet worden heb je kans dat Reinier Haga MDC dit voor je doet. Je bloed, afgenomen bij je huisarts of prikpoli, wordt zorgvuldig opgehaald en naar de laboratoria gebracht, zodat zij kunnen ontdekken waarom je je in de eerste plaats aan een naald hebt laten onderwerpen. Bij dit vervoer van bloed uit je aderen naar het laboratorium komt verbazingwekkend veel kijken, zoals logistiek planner Dirk-Jan den Besten kan beamen.

“De monsters worden verzameld in boxen,” vertelt Dirk-Jan, “Die boxen moeten geconditioneerd vervoerd worden. Dit betekent dat alles onder de juiste temperatuur en hygiëne-maatregelen moet gebeuren, om bederf te voorkomen. Niet alleen dat, er zit ook altijd tijdsdruk op het leveren van de monsters. Als we te laat zijn, dan zit het laboratorium te wachten (en is het patiëntmateriaal mogelijk niet meer bruikbaar), en moeten patiënten dus ook langer wachten op hun uitslag. Je wilt mensen zo snel mogelijk zekerheid kunnen geven over hun situatie.”

Om dit te bereiken maakt Reinier Haga MDC gebruik van Ritplan, met een gekoppelde LMS-module. Hoewel met het vaste aantal locaties waar je geprikt kunt worden een vaste route voor de hand ligt, plant Ritplan via vaste routeschema’s een dynamische ritplanning. Deze ritplanning is door het simuleren van de routes geoptimaliseerd om zo efficiënter, duurzamer en goedkoper te kunnen rijden. Spoedopdrachten kunnen tussendoor gepland worden en voor de vaste ophaalpunten wordt gecontroleerd of er daadwerkelijk iets opgepikt moet worden.

Voor de chauffeur wordt dit alles handig via de LMS-module geregeld. Deze app heeft alle belangrijke informatie voor een locatie paraat. De telefoonnummers van elke te bezoeken locatie zijn bijvoorbeeld ingelezen en de chauffeur hoeft slechts op een knop in de app te drukken om de locatie te bellen. Ook hoeft de chauffeur niet alles zelf in de navigatie in te voeren. De app laadt alles automatisch in en de chauffeur kan op pad.

Dirk-Jan sluit af: “Om goede zorg te leveren is het prettig wanneer je op andere plaatsen kunt besparen. Met Ritplan en LMS hebben we kunnen besparen op het vervoer. Zo weten we zeker dat er niet te lang gewacht moet worden op soms levensreddende resultaten van bloedonderzoeken.”

Dirk-Jan den Besten, logistiek medewerker

Om goede zorg te leveren is het prettig wanneer je op andere plaatsen kunt besparen. Met Ritplan en LMS hebben we kunnen besparen op het vervoer. Zo weten we zeker dat er niet te lang gewacht moet worden op soms levensreddende resultaten van bloedonderzoeken.

Dirk-Jan den Besten, logistiek medewerker Reinier Haga