Zo vlug als een Haas gepland

Soms hebben bedrijven het gevoel dat de planning van hun eigen vervoer niet helemaal lekker loopt. Zoals bijvoorbeeld bij sanitairgroothandel Simon de Haas. Om de leveringen van hun grote verscheidenheid aan producten in goede banen te leiden, maakten ze gebruik van vier voertuigen. Net als bij veel bedrijven die transport in eigen beheer hebben, werd het vierde voertuig niet optimaal benut. Jouwert Turkstra, hoofd magazijn en expeditie, ging op onderzoek uit. Hoe kon hij de rittenplanning automatiseren?

Simon de Haas

Na veel omzwervingen in het grote aanbod pakketten kwam Jouwert via de website van EVO uit op EVO-it en daarmee op Ritplan. Andere pakketten waren te duur of te beperkt in hun functionaliteit. Ritplan viel op, omdat het juist bij bedrijven die het vervoer in eigen beheer hebben tot zijn recht komt. Daarnaast is het financieel aantrekkelijk: doorgaans verdient het programma zich binnen een half jaar terug, dankzij de enorme besparingen die gemaakt worden op transportkosten.

Het werd Jouwert dankzij Ritplan al snel duidelijk. Die vierde auto? Niet nodig. Eisen aan tijdleveringen? Door ze in te plannen in Ritplan wordt er rekening gehouden bij welke klanten er meer tijd nodig is en bij welke de service sneller geleverd is. Het lange, intensieve planningsproces? Met Ritplan is de planning in tien minuten af. “Dat er zo snel gepland kan worden is erg handig, want we kunnen laat binnengekomen orders alsnog in de planning verwerken. Hierdoor is het makkelijker om goede service te leveren”, aldus Jouwert. “Ook zijn kosten per klant inzichtelijk. Met Ritplan zien we meteen of een bepaalde klant vaker kleine bestellingen doet waar wij geld op toe moeten leggen”.

Ook de klanten van Simon de Haas hebben voordeel van het feit dat de groothandel Ritplan gebruikt. De bestellingen kunnen sneller geleverd worden. De receptie krijgt een lijst met de levertijden die door Ritplan berekend zijn, waardoor ze niet meer naar de afdeling expeditie hoeven te bellen en klanten snel op de hoogte zijn. Zo verloopt het transport van sanitairproducten soepel en kunnen we thuis zo snel mogelijk onder onze nieuwe, warme douche stappen!