maandag 8 augustus 2022

Eigen vervoer: minder schade

De keuze om het eigen vervoer zelf uit te voeren heeft vele redenen. Het nadeel is dat alles wat komt kijken bij de distributie ook zelf moet worden geregeld, met alle kopzorgen van dien. Denk aan het krijgen van voldoende chauffeurs, wat te doen bij ziekte, en wat bij aanschaf en onderhoud van voertuigen, en zo zijn er nog meer zaken waar je je, als bedrijf, niet om hoeft te bekommeren wanneer het transport is uitbesteed. Ook kunnen de kosten hoger zijn. Deze zijn mede afhankelijk van de spreiding en leverfrequentie van de klanten. Maar wat zijn dan de redenen om het transport toch zelf te gaan doen?

Eigen chauffeurs als vertegenwoordigers

Om met de chauffeurs te beginnen: het zijn de mensen die verbonden zijn met het bedrijf, die als vertegenwoordiger kunnen optreden, die problemen bij klanten op kunnen lossen, kortom: ze doen veel méér dan het afleveren of ophalen van bestellingen.

En wat een niet te onderschatten voordeel is bij het vervoer van kwetsbare goederen: de chauffeurs kennen de producten en daarmee de kwetsbaarheid ervan. Hierdoor zal er minder kans zijn op schade tijdens het transport. Daarnaast kan het noodzakelijk zijn om de producten extra stevig in te pakken, wat tijd en dus kosten bespaart.

Aansprakelijkheid van vervoerders is beperkt

Waarmee ook rekening gehouden moet worden, is dat de aansprakelijkheid van een vervoerder beperkt is: als volgens de AVC (Algemene Vervoerscondities) wordt vervoerd, dan zijn de producten verzekerd tegen een waarde van € 3,40 per kilogram (artikel 13.1 van de AVC 2002), waardoor de verzekerde waarde in de meeste gevallen veel lager is dan de waarde van het product. Voldoende goede redenen om te kiezen voor eigen vervoer. Dan zorgt Ritplan voor ritoptimalisatie en inzicht in de kosten per klant.