Een goed uit de verf gekomen planning bij LKQ Vanesch

Wanneer je denkt aan verf denk je niet direct aan duurzaamheid. Juist daarom is het voor dé totaalleverancier van auto- en industrielakken LKQ Vanesch zo belangrijk om hier actief mee bezig te zijn in elke laag van het bedrijf. Met hoogwaardige productlijnen en gedegen in-house-opleidingen steunen ze hun klanten in het zo duurzaam en goed mogelijk gebruiken van hun producten. Tegelijkertijd werken ze zelf aan het verbeteren van hun leverproces om zo efficiënt en daarmee ook zo milieubewust mogelijk een uitstekende service te kunnen garanderen.

Carlos Keijzers, operations manager, legt zijn visie op de verduurzaming uit: ‘Ik heb een marketingachtergrond, werkte in automotive en ben toen doorgegroeid naar zeer cijfermatig werk. Leuk als dat was, gaf het vooral veel inzicht. Ik wilde weer iets met automotive kunnen doen en je kunt door goed naar de cijfertjes te kijken hele mooie dingen bereiken!

Soms hoor je bedrijven met milieubewuste acties als het planten van een boom, of andere randzaken wanneer je bij hen producten afneemt. Hoe belangrijk het planten van bomen ook is, je kunt denk ik veel meer bereiken door goed te kijken naar de productie- en leveringslijnen en daar met een kritische blik een efficiëntieslag in te behalen.

Productlevering

Wij leveren lak voor autoschade, zwaarvervoer, industrie en grossiers. De levering ging eerst door het uitprinten van pakbonnen, deze op volgorde te leggen, een planning te maken en dan met alle chauffeurs te overleggen hoe de ritten beter te maken. Dit kostte een hoop tijd, gaf rompslomp en was ook nog eens foutgevoelig.

We hebben een heel groot klantenbestand, dus we rijden veel dezelfde klanten af. Met Ritplan hebben we overzicht gekregen dat ervoor zorgt dat we dit niet meer met iedereen hoeven te overleggen en in plaats daarvan in één keer een mooie planning neer kunnen leggen. Daarnaast kun je makkelijk aanpassen als er toch nog een order tussendoor komt. Die kunnen we dan bij de rit zetten waarvan Ritplan ons vertelt dat dit de beste optie is.’

Duurzaamheid

‘We zijn serieus aan het kijken naar het aantal kilometers dat we rijden en of dat wel nodig is. Door de ritplanning goed op te zetten kunnen we hier een hoop besparen. Daarnaast kunnen we ook kijken hoe we de kortere ritten zo kunnen plannen dat we deze comfortabel met een elektrisch voertuig kunnen doen. Door zo naar de cijfertjes te kijken kun je heel gericht te werk gaan en dus echt een verschil maken in milieubewust transport’ legt Carlos uit.

‘We zijn met onze verf en producten steeds meer over aan het stappen op producten die zo duurzaam mogelijk zijn, bijvoorbeeld door steeds meer gebruik te maken van hoogwaardige verf op waterbasis in plaats van met solvents. Dit vereist ook instructie voor onze klanten, dus we regelen opleidingen voor de spuiters en ondernemers die ermee aan de slag gaan. Het zou zonde zijn als we hier een slag in maken en dit dan in ons transport laten liggen, dus we zijn overal aan het kijken hoe we alles beter kunnen doen.’

Milieubewust over de hele linie

Duurzaamheid en milieubewust ondernemen is iets waar we allemaal mee aan de slag moeten, maar LKQ Vanesch laat zien hoe je dit écht goed aan kunt pakken. Door niet alleen kritisch te kijken naar de aangeboden producten maar ook door instructie voor een goed gebruik van deze producten en tenslotte door te zorgen voor een zo duurzaam mogelijke levering hiervan, leggen ze een fundament voor een toekomstbestendige wereld.

 

Carlos Keijzers

Zonder Ritplan is de ritplanning tijdrovend en foutgevoelig.

Carlos Keijzers LKQ Vanesch