Natuurlijk transport van Natudis

Als je in de Benelux biologische producten wilt bestellen, is de kans groot dat Natudis de distributeur is. Deze groothandel levert uitsluitend duurzame producten. Helaas zijn vrachtwagens en ander groot materieel nu eenmaal vervuilend. Natudis wil onze aarde ontzien en dus gebruiken ze Ritplan voor een efficiënte planning. “Want”, zo zeggen ze bij Natudis, “een gezonde aarde is de basis voor al het leven en dus ook voor onze voeding”.

 

Een belangrijke opgave binnen het logistiek proces: zo weinig mogelijk kilometers rijden om het milieu te ontzien. Martin Brust, de planner van Natudis, gebruikt Ritplan ter ondersteuning van zijn proces. Hoewel ons programma bij veel bedrijven de routes zelf optimaal kan berekenen, is dit bij Natudis onmogelijk. “De planning moet al gemaakt worden voordat alle orders binnen zijn. Dan weet ik wel dat er een order aankomt, maar omdat die alleen in mijn hoofd zit, kan ik ’m niet zomaar in Ritplan invoeren”, vertelt Martin. Dit komt doordat Natudis gebruik maakt van twee planningen: een normale 24-uurslevering en de snellere 12-uurslevering. Er wordt van ver van het distributiecentrum naar dichtbij gewerkt. Hierdoor kunnen de voertuigen die in de buurt van Harderwijk hun eindpunt hebben, waar nodig nog een extra rit rijden voor de 12-uurslevering.

Ritplan houdt voor Natudis rekening met veel aspecten die in de praktijk van groot belang zijn: milieuzones, tijdvensters, ontheffingen van venstertijden. Als de handmatige planning een voorwaarde overschrijdt, waarschuwt Ritplan vanzelf, zodat Martin weet waar hij aan toe is. “Het is fijn dat ik zo de regie in handen houd en het programma ter ondersteuning kan gebruiken”, zegt hij. “Zo kunnen we optimale leverzekerheid bieden”.

Efficiëntie is ook belangrijk voor EVO-it. Martin vertelt: “Toen we binnen het bedrijf overstapten op een ander softwarepakket ging er iets mis met het inlezen van orders in Ritplan. De helpdesk van EVO-it heeft hier direct op gereageerd waardoor we weer snel aan de slag konden”. Zo kunnen de producten vanuit het distributiecentrum steeds weer duurzaam en vlug geleverd worden. We zijn er trots op dat we mooie bedrijven als Natudis op deze manier goed kunnen ondersteunen.