Optimaal plannen met competenties

In eerste instantie zou je denken dat een ritplanningspakket alleen geschikt is om het afleveren en ophalen van goederen te plannen. Maar het is ook mogelijk om een optimale planning te maken voor bijvoorbeeld monteurs, thuiszorgmedewerkers of mobiele medische medewerkers, waarbij rekening wordt gehouden met de competenties van de mensen.

De optimalisatie houdt rekening met de vertreklocatie van de medewerkers en zorgt ervoor dat klanten aan een medewerker worden toegewezen zodanig dat de totale kosten minimaal zijn. Stel er wordt een medewerker ziek, dan kan de optimalisatie met de overgebleven medewerkers toch een zo goedkoop mogelijk totaalplaatje genereren.

Daarnaast kunnen de klanten geïnformeerd worden over het tijdstip van het bezoek zonder dat de planning hier iets voor hoeft te doen. Het is bovendien een dynamisch proces: wanneer tijdens de bezoeken blijkt dat er klanten zijn waarbij het tijdvenster niet wordt gehaald, krijgen deze klanten een bericht.

Kort samengevat betekent dit dat een organisatie niet alleen met een optimale planning kan werken, maar dat ook de tijd die het kost om klanten te woord te staan drastisch wordt beperkt. Beter voor de organisatie, maar vooral ook beter voor de klant.